Högsta bud:
1 050 000 kr

Ängön 1:147 - ELLÖS

Bygga nytt på Ängön? Unikt tillfälle att bebygga en Änglamarks-idyll, ett par minuter till bad

Bygga nytt på Ängön? Unikt tillfälle att bebygga en vacker tomt, en riktig en en Änglamarks-idyll med måna klipp- och strandbad i din närhet. Ja, trakten och de vackra omgivningarna för verkligen tanken till Taubes änglamark, det blir inte somrigare än så här. På de grönskande ängarna blommar båda vallmo och kaprifol. Omgiven av vacker natur och kort promenadavstånd till hav och bar ex vid Ängö brygga, Persäng, Ekeberg och Svarteskär, bor du mitt i en oöverträffad idyll. Promenera upp förbi tomten, genom skogen, och du kommer till Ängö Brygga där också de närboende samlas för traditionellt midsommarfirande.

Tomten är delvis kuperad med bergsknallar och omgiven av fin lövskog och ligger omgiven av typisk bohuslänsk miljö. Ett landskap med fin lövskog, berg i dagen, viss barrskog och romantiska betesmarker vilka är vackra som hämtade ur en film. Tomten är belägen på Flatöns norra sida, mot Nordströmmarna och vidare Malö Strömmar. Flatön som är beläget mellan Skaftö och Orust. Området är lika populärt bland dem som söker ett innehållsrikt fritidsboende som hos dem som vill bo med havet och naturen inpå, året runt. Alla möjligheter finns för att skapa ett unikt och attraktivt boende.

Fastigheten, som ligger utanför detaljplanerat område, har ett positivt förhandsbesked för nybyggnation. Då tomten är stor och förhandsbeskedet inte har några större begränsningar så är friheten och möjligheterna att bygga ditt drömhus verkligen goda. Här är det bara att ansöka om bygglov och sparka igång. Kommunalt vatten och avlopp finns i området och fastigheten är ansluten till Flatö VA Förening där första insatsen redan är betalt. Såväl kommunalt vatten, avlopp och el finns angränsande tomtgräns. Ta del av förutsättningarna för nybyggnationen och beslutet i sin helhet genom att kontakta mäklaren.

Att få bygga så här nära vattnet och i denna unika miljö tillåts endast i undantagsfall. Detta går också att utläsa i förhandsbeskedet vilket betonar närheten till vatten samt den vackra och skyddade naturen. Fastigheten omfattas av riksintresse för kustzonen samt riksintresse för friluftslivet samt gränsar till strandskydd i såväl väster, norr och öster. Fastigheten ligger även inom område som betecknas ”lokalt värdefulla landskap och naturområden”. Tillfället är således unikt!

Omgivningarna här är helt fantastiska - hav och bad, vacker natur, perfekt utgångspunkt för dig som gillar att paddla eller promenera och cykla längs krokiga stigar och vägar. Du erbjuds här ett rikt natur-, bad- och båtliv med många badplatser, småbåtshamnar, strövområden, bär- och svampskogar. Massor att upptäcka och utforska, eller bara njuta av ett ljuvligt sommarliv!
I närområdet finns också flera golfbanor. Välrenommerade Orust Golfklubb och Skaftö Golfs utmanande golfbana för att nämna två.

Vill du njuta av en god middag på en mycket trevlig restaurang besöker du Handelsman Flink, ett populärt besöksmål i Evert Taubes fotspår. Titta in i Handelsboden och upplev historiens vingslag, köp en karamellstrut, souvenirer eller glass och fika i den genuina miljön. Kommer man med båt finns det möjlighet att lägga till vid gästbryggan alldeles nedanför. På Ängön bodde under 1940-talet trubaduren och diktaren Evert Taube, som skrev många av sina mest kända visor under denna period. Här diktade, inspirerades han och skrev visorna som gjort trakten berömd. Ängön var också platsen för det årliga Taubespelen fram till 2013 för att återföra musiken till platsen där Evert Taube tillbringade tillbringade så mycket tid. Läs gärna mer under ”Omgivning”.

Ängön/Flatön ligger 10 mil norr om Göteborg och 4 mil väster om Uddevalla. Ängön är en mycket omtyckt och omskriven ö mellan Orust och Skaftö, med bilfärjor i båda ändarna. Det tar ca en timma till Göteborg och ungefär en halvtimma till Uddevalla/ torp. Till Svinesundsbron har du en dryg timma med bil och till Oslo tar du dig på cirka två timmar. Lysekil, en levande stad året om men också en riktig sommarpärla når du på 30 minuter. Eller så ställer du bilen i Fiskebäckskil på Skaftö och tar personfärjan över Gullmaren vilken går året runt och bara tar tio minuter.

Du är välkommen att kontakta mäklaren för visning, men det går också bra att åka ut och titta på tomten på egen hand. Under "Dokument" hittar du en karta vilket hjälper dig att att finna tomtmarkeringarna. På plats kan du se ett gult snöre som i stort visar hur tomtgränsen går.

På Ängön bor du naturskönt, omgiven av lugnet i ett typiskt bohuslänskt landskap med vacker natur och havet i din närhet. Inte minst, bara en kort promenad ner till vattnet med hav, klippor och bad.
Bygg ditt eget drömboende och du garanteras här ett underbart och innehållsrikt sommarliv! Välkommen till vackra Ängön!

Utgångspris

1 350 000 kr

Högsta bud:
1 050 000 kr
Visa budhistorik

Fakta

Adress:
Ängön 1:147, ELLÖS
Bostadstyp:
Tomt
Tomtyta:
2 144 kvm

Ansvarig mäklare

Katarina Törnkvist

Reg. Fastighetsmäklare
0702-40 05 35 katarina@lysekilsmaklarna.se

Assisterande mäklare

Heidi Rönning

Reg. Fastighetsmäklare
0702- 44 03 08 heidi@lysekilsmaklarna.se

Ekonomi

Pris

1 350 000 kr eller högstbjudande

Taxeringsvärde

Taxeringsvärdet är 885 000 kr (fastställt 2021). 210, Småhusenhet, tomtmark.

Pantbrev

1 st om totalt 491 000 kr.

Driftkostnad

Driftkostnaden är ca 6 064 kr/år.
Fördelas enligt följande: vatten/avlopp 5 164 kr, vägavg/snö 400 kr och samfällighet 500 kr.
I området finns Fiber Malöströmmar, https://www.malostrommarfibern.se/.
Fastighetsavgift: 8 850 kr/år.

Servitut, planbestämmelser m m

Rättigheter-förmån:
Förmån: Officialservitut Väg, 1421-1628.2
Förmån: Officialservitut Väg, 1421-1628.4
Förmån: Officialservitut Väg, 1421-1628.6.

Fastigheten

Fastighetsbeteckning

Ängön 1:147.

Typ

Tomt.

Upplåtelseform

Äganderätt.

Byggnadssätt

Kommunalt vatten och avlopp via Flatöns VA Förening. Fastigheten är ansluten till föreningen och anslutningsavgiften till föreningen, etapp 1, är betalt.
Själva anslutningsavgiften till kommunen för kommunalt vatten och avlopp, när du byggt ditt hus och väl skall ansluta dig uppgår till av 45 810 kr för både vatten och avlopp (Orust kommuns taxa 2022).
Uppvärmning och el: Elleverantör: Vattenfall.

Byggrätt

Nedan utdrag ur Beslutet om förhandsbeskedet. För att ta del av förhandsbeskedet i sin helhet, kontakta mäklaren.

"positivt förhandsbesked för ett enbostadshus och ett garage"

Förhandsbeskedet förenas med villkor om att:
- Byggnaderna skall anpassas till kringliggande bebyggelse och naturmiljö i enlighet med rekommendationer i kommunens kulturmiljöprogram från 2020. Det innebär att aktuella byggnader antingen bör byggas med den bohuslänska byggnadstraditionen som förebild likt näraliggande fastigheter alternativt ges en utformning som ”gömmer” dem i landskapet genom låg utformning och en färgskala anpassad efter omgivande natur.

Bostadshuset placeras mitt på fastigheten som sträcker sig i sydväst-nordostlig riktning. Ett fristående garage placeras nordost om bostadshuset. Infart planeras i söder från samfälld väg. Vändplats planeras på fastighetens södra del. Mellan bostadshus och garage planeras en stenlagd gårdsplan.
Vatten och avlopp är kommunalt genom Flatö VA-förenings nät. Påkopplingspunkt planeras i fastighetens södra del i anslutning till vägen. Enligt intyg från föreningen är påkoppling preliminärt möjlig från första kvartalet 2023.

Tomt

Naturtomt.

Övrigt

För mer information om att bygga nytt, besök gärna kommunens hemsida www.orust.se där du under fliken Bygga och Bo hittar mycket matnyttig om byggprocessen och andra bra saker som är viktigt veta och tänka på när man skall bygga nytt.

Många bra tips och råd kan man också få på sidan ”Bygglovsguiden” som ger dig svar på många frågor: http://guide.bygglovsguiden.se/appMainPage.aspx

Ta del av beslutet och förutsättningarna för nybyggnationen genom att kontakta mäklaren.

Bilder

En riktig sommaridyll!

Typiskt bohuslänskt landskap med ängar, mycket lövskog och vatten

Vatten åt alla håll. Tomten ligger precis angränsade till strandskyddet

Kalla den änglamarken...

Nordströmmarna går vidare mot Malö Strömmar

Tomten är spännade med bergsknallar som gör att de går komma upp en bit med huset

Det går även promenera genom skogen till färjelägret där färjan går mellan Ängön och Bokenäset

Färjelägret mellan Ängön och Bokenäset

Området är mycket uppskattat av naturälskare, såsom paddlare

Handelsman Flink är ett mysigt utflyktsmål, för en gd middag eller bara ta en glass

Handelsman Flink, berömt på många sätt

Fastighetskarta

Förrättningskarta Ängön 1 147

Fastighetskarta

Karta

Intresseanmälan

© Lysekilsmäklarna AB 2023