6 rum - 110 kvm - Skarstad 310 - Brastad

Skarstads gamla skola är nu till salu! En gång i tiden en vacker och pampig skolbyggnad full av liv.

Skarstads gamla skola är nu till salu! En gång i tiden full av liv, en vacker skolbyggnad med pampig entré, stor gymnastiksal fylld med barn och i skolsalen hölls lektioner i alla möjliga ämnen. Klassrummet, med många meter till tak och höga spröjsade fönster, har sin klassiskt upphöjda kateder framme vid svarta tavlan. Kvar finns de väggfasta skåpen för såväl lärarens och elevernas böcker och material. Det rymliga kapprummet med trägolv, pärlspont, skyhögt till tak och en ståtlig trappa känns imponerande än idag trots att glansen falnat.

Den stora bygganden är uppdelad i två delar, med varsin entré på vardera gavel. Den västra gavelns entré leder in till det som var elevernas utrymmen, kapprummet och den stora skolsalen. Salen är magnifik med sin imponerande takhöjd och det enorma ljusinflödet genom de vackra fönstren. En trappa upp låg gymnastiksalen, vilket vi om inte annat påminns om då vissa av redskap står kvar. Likaså hänger en del av den gamla armaturen kvar många meter upp i taket. Byggnadens andra del har även den en imponerande och, en gång i tiden, en väldigt vacker entré med två pardörrar med spröjs och vitrin. Denna entré nyttjades sannolikt som ingång till lärarbostaden. Här finns två stora salsliknande vardagsrum med skjutdörrar emellan samt ett kök och ett rymligt sovrum. Grovingången till köket är fin med pärlspont och en vacker spegeldörr med vitrin. En våning upp kompletteras den stora trappavsatsen med ett stort sovrum, många smårum, skrymslen och vrår och rejäla sidovindar med full ståhöjd. Ljusinsläpp från flera håll, bland annat genom de två halvmåneformade fönstren.

Skolbyggnaden är i mycket stort behov av renovering, såväl exteriört som interiört. Här finns också mängder av vackra detaljer att renovera för den som har intresse av att återskapa det gamla. Vackra spegeldörrar, pardörrar, pärlspont på såväl väggar som i tak, väggfasta skåp, skafferi och brädgolv. Allt minner om svunna tider. Om de höga originalfönstren går att renovera kommer de att bli de vackraste tänkbara.

Den gedigna granitgrunden är fint bevarad och källaren ligger till största delen ovan mark. I källaren finns stora ytor med många ”rum”, bland annat pannrummet, den tidigare tvättstugan och matkällare. Tomten som är stor och öppen sträcker sig en bra bit upp mot berget bakom och byggnaden ligger fint omgärdad av berg och natur.

Skolbyggnader brukar, liksom Skarstads skola, ha en speciell atmosfär med en rustik och luftig känsla med högt till tak. Trapphus och stora rum avslöjar byggnadens historia och det syns tydligt att det varit skolverksamhet här. Den charm och historik en gammal skola besitter lockar många, särskilt dem som har förmåga att se hur de speciella förhållandena kan bli till ett kreativt hem med unika lösningar.

Med bevarade originaldetaljer och rejäla renoveringar är exemplen många på äldre skolbyggnader som byggts om till vackra bostäder. Vill du se exempel på detta så låt dig inspireras av ex:
https://www.expressen.se/leva-och-bo/hemma-hos-5/hemnet/skolorna-som-forvandlades-till-lackra-hem/
https://www.houzz.se/magasin/houzz-tour-gamla-skolan-i-soedra-aaby-stsetivw-vs~110703571

Fastigheten har ett strategiskt bra läge intill väg 171 då du har pendlingsavstånd till såväl Lysekil, Sotenäs, Munkedal och Uddevalla med Torp köpcentrum. Du bor mitt i Bohuslän och har lika nära till Lysekil som till kustpärlorna Hunnebostrand, Kungshamn, Smögen och Bovallstrand vilka alla nås på 20 minuter. I närområdet finns flera badplatser, hamnar och golfbanor med mera. Du som gillar klättring vet att detta är ett klättermecka. Perfekt utgångspunkt i Bohuslän som är en unik plats för klättrare. E6 nås snabbt och enkelt och tar dig till Göteborg på en timma. Även till norska gränsen och Svinesundsbron har du en timma med bil och till Oslo tar du dig på cirka två timmar.

Fastigheten har ett mycket stort renoveringsbehov. Observera att kraven på köparens undersökning alltid är långtgående. Upptäcker köparen vid sin undersökning fel i fastigheten eller om fastigheten är i sådant skick att fel kan misstänkas, skärps kraven på köparens undersökningsplikt. Nytt avloppssystem installerades 2010, slutbesiktning gjordes 2010-07-06. Dokumentation och tillstånd från kommunen finns.

Säljaren flyttade från fastigheten 2012 och åren efter det har diverse inbrott och skadegörelse skett.

(Tills vidare kommer Lysekilsmäklarna att genomföra visningar med begränsat antal personer/ sällskap åt gången. Önskar du en helt privat visning är du välkommen att kontakta mäklaren för tidsbokning. Du bokar annars tid på hemsidan, precis som vanligt, så ser vi till att antalet gäster per visning begränsas).

Såld

Fakta

Adress:
Skarstad 310, Brastad
Bostadstyp:
Friliggande villa
Boarea:
110 kvm
Biarea:
100 kvm
Antal rum:
6 rum
Byggår:
1935
Tomtyta:
3 520 kvm

Ansvarig mäklare

Katarina Törnkvist

Reg. Fastighetsmäklare
0702-40 05 35 katarina@lysekilsmaklarna.se

Assisterande mäklare

Heidi Rönning

Reg. Fastighetsmäklare
0702- 44 03 08 heidi@lysekilsmaklarna.se

Ekonomi

Taxeringsvärde

Taxeringsvärdet är 1 079 000 kr varav byggnadsvärde 704 000 kr (fastställt 2018). 220, Småhusenhet, bebyggd.

Pantbrev

3 st om totalt 900 000 kr.

Driftkostnad

Driftkostnaden är ca 3 600 kr/år.
Fördelas enligt följande: försäkring 2 000 kr, vatten/avlopp 800 kr och hushållsel 800 kr.
Notera att fastigheten vart obebodd sedan 2012.
Fastighetsägaren lät utföra sotning/ kontroll enligt krav fram till flytten 2012.
Abonnemanget för renhållning/ sophämtning är vilande. För information och priser se www.rambo.se .
Fastighetsavgift: 8 092 kr/år.

Servitut, planbestämmelser m m

Planbestämmelser: Fornlämning (1 st).

Fastigheten

Fastighetsbeteckning

Skarstad 1:12.

Typ

Friliggande villa. 1 ½ plan med källare.

Upplåtelseform

Äganderätt.

Besiktigad

Nej.

Byggnadsår

1935.

Senaste renovering/ombyggnad

2010 Installation avlopp
2009 Dränering runt huset.

Storlek

Boarea ca 110 kvm, biarea ca 100 kvm. Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. 6 rum.

Byggnadssätt

Grundmur: Granit. Grund: Källare. Stomme: Trä. Bjälklag: Trä. Fasad: Stående träpanel. Takbeklädnad: Takpannor. Fönster: 2-glasfönster.

Enskilt vatten: grävd brunn
Enskilt avlopp: Slamavskiljare 2 kubik och en efterföljande markbädd på 24 kvm. Slutbesiktning gjordes 2010-07-06. Dokumentation och tillstånd från kommunen finns.

Ventilation

Självdrag.

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Vattenburet värmesystem (olja/vedpanna fungerar ej), systemet avstängt.
Nätbolag: LEVA.
Elleverantör: LEVA.

Energideklaration

Energideklaration status: Ej utförd.

Uteplats

Stenlagd uteplats på baksidan. På tomten finns möjlighet till flera uteplatser i olika väderstreck.

Tomt

Stor insynsskyddad, lummig tomt med baksida mot natur och berg.

Övrigt

Fastigheten har ett mycket stort renoveringsbehov. Observera att kraven på köparens undersökning alltid är långtgående. Upptäcker köparen vid sin undersökning fel i fastigheten eller om fastigheten är i sådant skick att fel kan misstänkas, skärps kraven på köparens undersökningsplikt.

Säljaren flyttade från fastigheten 2012 och åren efter det har diverse inbrott och skadegörelse skett.

Bilder

 

 

 

 

Skolfoto från 1940 med skolhuset bakom (bild från Stångenäs hembygdsförening) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fastighetskarta 

Karta 

Förrättningskarta 

© Lysekilsmäklarna AB 2021